Bezigheden na mijn pensionering geplaatst 15-03-2021

De afgelopen week hebben we genoten van de aankomende lente rondom ons huis en in de directe
omgeving. Moestuin en borders vragen aandacht. De tuinbonen heb ik geplant; knoflook, bieslook en tijm tonen al een voorzichtige groei. De kleine maagdenpalm in de helling vertoont al heel wat kleine spruiten en bloemen.


Maar ongewenst kruid moet nu ook aangepakt worden: paardenbloem, boterbloem, distel en biggenkruid.
Iedere dag gaan we een eindje wandelen. Mijn collega’s zijn weer gestart met hun lente activiteiten op de akkers: mengmest uitrijden en zomergerst inzaaien. Door de regen van afgelopen dagen is de
lössgrond nu te nat en kan er niet meer op de akkers worden gereden.

Tijdens verschillende wandelingen zagen we grote groepen kraanvogels overvliegen, een prachtig gezicht en gezellig geluid.

In de bossen rondom kasteel Puth is de afgelopen weken hard gewerkt om de omgevallen bomen op te ruimen. De kleinere takken en takjes worden op elkaar gestapeld, zodat dieren er hun (schuil)plekje kunnen zoeken; de stammen en stammetjes worden in verplaatsbare stukken gezaagd en grotendeels afgevoerd. Ook een bos heeft van tijd tot tijd aandacht en onderhoud nodig.
De vorige eigenaar heeft +/- 40 jaar geleden struiken en bomen aangeplant maar nooit de te dichte stand gedund. De bomen zijn daardoor heel dun en hoog opgeschoten en daardoor erg kwetbaar voor de wind. Door de open ruimte die nu ontstaat krijgt de bodembegroeiing meer ruimte waardoor de biodiversiteit in het bos toeneemt.

speenkruid

Gisteren heb ik biologische speltkorrels afgehaald bij De Commandeursmolen. Met mijn graanmolen heb ik gisteren een voorraad speltkorrels gemalen, zodat we heel vers meel kunnen gebruiken om brood mee te bakken.
Vandaag heb ik weer brood gebakken, biologisch uiteraard! Met de zuurdesembroden ben ik gisteravond begonnen: de starter en de eerste helft van het meel hebben de hele nacht kunnen ‘werken’, de rest heb ik er in de loop van vandaag bijgevoegd. Zo meteen gaan de broden in de oven.
Drie zuurdesembroden: volkoren speltmeel met volkoren roggemeel; volkoren speltmeel met volkoren roggemeel en speltbloem met nootjes.
En gistbrood van volkoren speltmeel met volkoren roggemeel en speltbloem.Ondanks corona hebben we nog volop activiteiten en gaan de dagen snel voorbij. Gelukkig, want het is niet fijn dat we onze kinderen en kleinkinderen nauwelijks fysiek zien. Gelukkig wel regelmatig online, zoals vanmorgen toen mijn vrouw ons kleinkind Lotte hielp met haar online huiswerk, omdat ze thuis moest blijven doordat er een kind in haar klas positief was.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *