Wetenschap en praktijk 11 augustus 2022

mail aan dhr. Tjeerd de Groot.

.

 

Hazelworm

Vandaag stond in onze krant -De Limburger- een artikel van de professoren Han Lindeboom en Johan Sander. Zij presenteerden hun stikstofplan zonder veestapel inkrimping met als doel de stikstofvermindering die het kabinet te bereiken.
Deze plannen komen overeen met maatregelen uit mijn ervaring als voormalig boer, begonnen als gangbare akkerbouwer in 1970 en gestopt als biologische akkerbouwer eind 2017.
in 1985 waren in het bos naast onze akker 3 orchideeën soorten en andere typische Zuid-Limburgse planten verdwenen (overgroeid door brandnetels) net als in het veld de typische akkerkruiden en de korenwolf.
Dat was voor mij reden om flink op zoek te gaan naar methoden die de negatieve milieueffecten van mijn werkwijze drastisch zouden verminderen.
Via de geïntegreerde akkerbouw (natuurinclusief) methode ben ik toegegroeid naar de biologische methode die ik vanaf 2001 heb toegepast. De natuur in de omgeving is weer flink hersteld.

Niet het aantal stuks vee maar de stikstofbalans per koe moet leidend zijn.

De stikstof crisis en de aanpak van het Kabinet heeft veel onbegrip en woede losgemaakt bij veel boeren, ook zelf bij biologische boeren terwijl zij de oplossing zijn voor het stikstofprobleem en de rest van de milieuproblemen die door de landbouw veroorzaakt wordt.
Maak gebruik van de kennis en ervaring van vooruitstrevende boeren.

Jij en D66 willen het aantal koeien verminderen om de stikstof uitstoot te verminderen.
Kijk echter naar de werkelijke uitstoot dat een veebedrijf per dier uitstoot. De stikstofbalans per dier is gemakkelijk te berekenen. Alle input gegevens van stikstof zijn via de financiële en technische boekhouding van een bedrijf op te halen. 

Wel denk ik dat er gekeken moet worden naar de concentraties van kippen en varkens in een aantal gebieden.
– O.a. voor deze diergroepen wordt veel veevoer geïmporteerd uit Zuid-Amerika, dat moet mijns inziens drastisch beperkt worden.
– Een andere reden is het zoönose risico dat grote concentraties van een diersoort heeft. Diverse professoren en wetenschappers hebben hiervoor herhaaldelijk gewaarschuwd.

                                        Oranje zandoogje

Veel wijsheid en succes,    

Norbert Huijts