Evaluatie kruidenrijkgrasland 2-11-2023

Evaluatie kruidenrijk grasland en kruidenrijke groenbemester.                      2-11-2023

In 2020 heeft LTO en Urgenda een crowdfundingsactie opgezet om kruidenrijk grasland te stimuleren bij melkveehouders. Het werd een doorslaand succes. Dit jaar is er een kruidenrijke groenbemester voor akkerbouwers bij gekomen.

Kruidenrijk grasland

Melkveehouders kregen de meerkosten van het kruidenrijk grasmengsel t.o.v. Engels graszaad voor 3 ha vergoed om ervaring op te doen.
Voor veel boeren was het een eyeopener hoe hun koeien reageren op kruidenrijkgrasland. 80 % van de boeren zeggen dat de koeien het beter eten dan raaigras en 97 % zegt dat de melkproductie hetzelfde of beter is. Terwijl 60 % van de gangbare boeren zegt in het eerste jaar geen kunstmest gebruikt te hebben, waardoor de stikstofuitspoeling vermindert en veel minder CO2 uitstoot die nu niet nodig is voor de stikstofkunstmest productie.
Ook op andere milieufactoren wordt flinke winst geboekt zoals:
– meer biodiversiteit, 77% ervaart meer insecten en weidevogels en andere dieren.
– meer waterberging, 57 % ervaart meer weerstand tegen droogte en vernatting.
– Bestrijdingsmiddelen, 84 % gangbare boeren gaven aan geen onkruidbestrijding te hebben    toegepast.

Goed bodemleven netwerk en kruidenrijk grasland gaan goed samen.

Geweldige resultaten die passen bij mijn eerdere blogs (www.kasteelhoeveputh.nl/blog) waar ik voor gangbare landbouw pleit met minder gebruik van kunstmest en gewasbescherming.  Samen met andere innovaties en teeltsystemen kan de totale landbouw emissiearm produceren en ook nog een goed rendement halen om zo het bedrijf voort te kunnen zetten en met een goed privé-inkomen. Ik denk dat dit goed mogelijk is tussen of naast natuurgebieden.

Op de website www.1001ha.nl  is uitgebreidere informatie te vinden over deze crowdfunding van Urgenda en LTO en ook een verrassende evaluatie van het project kruidenrijkgrasland.
Laat je verrassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *