CRISPER-Cas.   Knippen in het DNA van planten                                                         

CRISPER-Cas.   Knippen in het DNA van planten                                                         2-10-2023

De EU-commissie wil consumptieproducten met de Crisper-Cas gemaakte methode toelaten op de markt zonder vermelding op de verpakking van de producten. Het EU-parlement moet dit voorstel van de EU-commissie nog goedkeuren.
Door het niet vermelden of het product wel of niet gemaakt is via deze methode kan de consument niet meer kiezen of hij deze ontwikkeling wel of niet wil.

Deze methode zal geen bijdrage leveren aan het bevorderen van de biodiversiteit omdat:
deze methode erg duur is wordt deze alleen gebruikt door enkele heel grote internationale beursgenoteerde kweekbedrijven die nu onderdeel zijn van chemische bedrijven die gewasbeschermingsmiddelen voor de landbouw maken.

De biodiversiteit in de natuur gaat erdoor op achteruit omdat:
Deze genetisch gemodificeerde gewassen zullen wereldwijd op vele honderdduizenden hectares geteeld worden. Er ontstaan dan grote oppervlakten monoculturen, van een universeel ras, waar voor biodiversiteit en natuur geen enkele plaats is. Bij deze grootschalige teelt zal een of meerdere resistenties tegen ziekten en plagen snel doorbroken worden. Voor andere ziekten en plagen op deze gen-rassen zal dan nog steeds (voorbehoedend) gespoten moeten worden.

Ook de boeren gaan er financieel op achteruit omdat de grote concerns de markt van gepatenteerde gewassen en gewasbeschermingsmiddelen volledig in handen hebben.
Alleen de aandeelhouders van deze grote internationale concerns worden beter van deze methode.

Tegenover de 2 á 5 grote internationale bedrijven staan wereldwijd vele tienduizenden kleinere kweekbedrijven (boeren en familiebedrijven) die samen in staat zijn tientallen malen sneller regionale/klimaatzone resistente planten te kweken voor regionale ziekten en plagen.

In het licht van de grotere opgave voor een duurzame en toekomstbestendige landbouw is het technische hoogstandje van Crisper-Cas absoluut de verkeerde afslag.

Norbert Huijts
Voerendaal
biologisch akkerbouwer met pensioen
www.kasteelhoeveputh.nl/blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *