home zoeken contact

Machines

De machines voor het zaaien, poten en verzorgen van de gewassen zijn in eigendom. De machines voor het oogsten en het verwerken van deze producten zijn voornamelijk in gezamenlijk eigendom met twee collega's. De machines en de geoogste gewassen worden opgeslagen in de loods.

Hieronder volgt de lijst van de machines met een korte uitleg over hun gebruik.

Trekkers
Trekkers of tractors zijn natuurlijk heel belangrijk op mijn bedrijf. Ze worden gebruikt voor het voorttrekken van de machines. Meer informatie over de trekkers volgt…

Cultivator
De cultivator wordt gebruikt voor het lostrekken van de grond, zodat lucht in de grond kan komen, ook om oogstresten of mengmest de grond in te werken en om onkruid mee te verwijderen. De cultivator heeft een zwaar frame waaraan lange stijve stelen bevestigd zijn met verwisselbare beitels (ganzevoet- of lange smalle beitels). De werkbreedte van de machine is vier meter.

Diepwoeler
Met de diepwoeler wordt de grond losgetrokken, zodat er weer lucht in de bodem kan komen. Zeven smalle beitels op 3 meter breedte trekken de grond los, maar laten de structuur zoveel mogelijk intact. Deze diepwoeler is gekomen in plaats van de ploeg, die de grond keert of draait. De diepwoeler is beter voor het bodemleven (dat erg belangrijk is voor het biologisch evenwicht) en vermindert erosie aanzienlijk.

Rotorkopeg
De rotorkopeg heeft een werkbreedte van 3 meter. Met deze eg wordt de grond zaaiklaar gemaakt. De bedoeling van de eg is om de kluiten van de bovenste laag grond fijn te malen, zodat de eerste stengeltjes van de gezaaide planten makkelijk erdoor heen kunnen breken en boven de grond kunnen komen.
De eg bestaat uit enkele “rotors” naast elkaar, dit zijn schijven waaraan “tanden” zitten die in de grond woelen. Doordat de schijven snel ronddraaien, worden de grotere kluiten in de grond in stukjes gebroken. Ik kan het toerental van de rotors veranderen, waardoor ik hem kan aanpassen voor verschillende soorten grond en daardoor kan bepalen hoe fijn het uiteindelijke zaaibed wordt.

Zaaimachine
De zaaimachine is een pneumatische machine voor het zaaien van de granen en andere landbouwzaden die in rijen gezaaid worden. De machine heeft een werkbreedte van 3 m en een rijafstand van 12,5 of 25 cm. Bij een rijafstand van 25 cm is het mogelijk om later tussen de rijen te schoffelen om het onkruid los te trekken.

Aardappelpootmachine
Met deze machine kan ik vier rijen pootaardappelen tegelijk poten. De werkbreedte is drie meter.

Onkruideg
De onkruideg heeft een werkbreedte van 12 meter en heeft vele, licht verende tanden die in de grond woelen. Ze verwijderen het net gekiemde onkruid en het onkruid dat net boven de grond staat. Eggen kan vóór of na de opkomst van de gewassen gebruikt worden om onkruid te verwijderen.

 

Ontwerp: double standard design

bijgewerkt op 10 november 2020