Berliner bollen en nonnevotten Ingrediënten 500 gr tarwe- of speltmeel 50 gr gist 25 gr basterdsuiker 250 gr lauwe melk 100 gr boter 10 gr zout 1 ei Bereidingswijze Alle ingrediënten door elkaar mengen. Zorg ervoor, dat de gist niet in direct contact komt met het zout. Het deeg 45 minuten laten rijzen. Intussen de frituurpan laten opwarmen, met als frituurvet 50% sla-olie en 50% frituurvet. De temperatuur moet ca. 175 graden zijn. Daarna met twee lepels het deeg in de frituurpan laten glijden. Wanneer de Berliner bollen bruin zijn, zijn ze goed en kunt u ze uit de frituurpan halen. Wees natuurlijk voorzichtig, zodat u zich niet brandt! Na het afkoelen kunt u de Berliner bol bepoederen met poedersuiker en/of vullen met een heerlijke jam. Voor de nonnevotten (strikken) wordt het deeg na het rijzen tot slierten van ca 2½ cm dikte en 30 cm lengte gerold. Maak er een knoop in en laat die knoop weer rijzen. Daarna frituren in de pan. Recept van: Kasteelhoeve Puth, Voerendaal www.kasteelhoeveputh.nl