home zoeken contact

Biologisch nieuws

Oogsttijd 2009

De oogst van 2009 is alweer in volle gang.
De doperwten waren als eerste klaar om geoogst te worden, maar vanwege een regenachtige periode werd de oogst enkele dagen uitgesteld. Dit heeft een nadelige invloed gehad op de kwaliteit van de erwten (de hardheid werd te hoog), waardoor een deel ervan niet in glas gedaan kon worden voor consumptie, maar gebruikt is om erwtensoep van te maken. Dit deel bracht daardoor een lagere prijs op.
De oogst werd gedaan met een paar enorme machines die in de oogsttijd van veld naar veld rijden en dag en nacht doorwerken om alle erwten te kunnen oogsten. De erwten worden dan zo snel mogelijk naar de fabriek gebracht waar ze bewerkt worden en in glas gedaan worden (of tot soep verwerkt worden).


De erwtenrooier

Ook de spelt en de brouwgerst zijn inmiddels geoogst. Bij beiden ben ik over de kwaliteit en over de hoeveelheid erg tevreden. Een mooie oogst dit jaar, waarschijnlijk was de combinatie van droog en nat weer voor deze planten precies goed. Belangrijk voor de kwaliteit was het dat het tijdens de oogst droog en warm zomerweer was.


Spelt en brouwgerst. De spelt is zichtbaar in onbewerkte en diverse bewerkte vormen

We zitten nu in de oogst van de aardappelen en de kolen.
Ik oogst al kleine partijen aardappelen met een kleine voorraadrooier en raap ze vervolgens met de hand op. De aardappelen zijn nu al goed om gerooid te worden met de grote aardappelrooier, maar de aarde is nu erg hard geworden (door het gebrek aan regen) en daardoor zouden grote harde kluiten de aardappelen tijdens de oogst beschadigen. Zonde, vandaar dat ik nog even afwacht of het een beetje wil gaan regenen. Ik overweeg om eventueel deze akkers kunstmatig te gaan beregenen, zodat de aarde wat zachter kan worden en de oogst kan beginnen!

De kolen zien er goed uit. De witte kolen en de savooiekool mogen nog een tijdje groeien, maar we oogstten er al een paar die er al goed uitzien. De rode kool is al helemaal goed, maar mag ook nog een tijdje blijven staan op het veld.
Ook de pompoenen zijn we al deels aan het oogsten. Ze zijn nog niet volledig rijp om te oogsten voor bewaring maar voor de directe verkoop zijn ze goed. De rest laten we op het veld rustig afrijpen.

Update: Vandaag, vrijdag 25 september, wordt de voedermaïs geoogst. Ook zijn we bezig met het oogsten van de aardappelen. Deze zijn inderdaad enige dagen kunstmatig beregend, zodat de grond zacht genoeg is om de aardappelen niet te beschadigen tijdens de oogst. Nog een paar dagen, en dan zit deze grote klus er ook weer op!

Verslag van de OogstParade en de Monumentendag (zondag 13 september)

Op zondag 13 september stonden we met een kraampje op de OogstParade die georganiseerd werd in Reijmerstok. Deze dag werd door Gulpener georganiseerd; een van de activiteiten was het oogsten van de hop die voor Gulpener geteeld wordt. Mijn bedrijf levert biologische brouwgerst aan Gulpener voor hun eko Limburgs Land Pilsner, vandaar dat ik gevraagd werd om op deze dag aanwezig te zijn met een stand van mijn bedrijf.
Ondanks het wat minder mooie weer (koel, winderig, bewolkt) was er genoeg belangstelling en zijn we tot 18 uur bezig geweest met uitleg geven over het bedrijf. Ik heb zelf ook even rondgewandeld over de rest van het terrein en ben natuurlijk ook even bij de hop gaan kijken.


De hop is klaar om geoogst te worden

Ook stonden we die dag met een kraampje bij de Monumentendag in Voerendaal. Dit kraampje werd bemand door een medewerker van mijn bedrijf en door mijn oudste dochter. Hier was de aanloop helaas niet zo groot, dit kwam waarschijnlijk ook omdat het de bedoeling was dat men langs de verschillende monumenten in Voerendaal wandelde en veel mensen waarschijnlijk lekker thuis gebleven zijn vanwege het miezerige, waaierige weer.


Het kraampje in Voerendaal

Toch werden hier ook leuke gesprekken gevoerd, en moesten ze soms de antwoorden op sommige vragen schuldig blijven, zoals de vraag van die meneer die rupsen in z’n kool had en vroeg hoe dat op een biologische manier aangepakt kon worden.

Hier kunnen we deze vraag alsnog beantwoorden:
Bij deze meneer staat een vlinderplant in de buurt van de koolplanten en dat is niet zo handig. De vlinders hebben energie nodig voor het produceren van eitjes en halen deze uit de vlinderplant en/of andere bloemen. Als de kool hier vlakbij staat, is het maar een koud kunstje voor het koolwitje op op de kool ernaast de eitjes af te zetten, waaruit ’n tiental dagen later de rupsjes komen.
Ik bestrijd de rupsen in mijn koolplanten met een bacteriepreparaat dat ik over de koolplanten spuit. Deze bacterien maken de rupsen ziek, waardoor ze zullen sterven. In de handel zijn kaartjes met sluipwesp-eieren te verkrijgen. De sluipwespen die hier uit komen, leggen hun eieren in rupsen, waardoor deze wederom bestreden worden.
In het geval van een paar koolplanten in een tuin, is het dus in ieder geval handig om koolsoorten en bloemen die door veel vlinders bezocht worden uit elkaars buurt te houden... en verder erg te genieten van eventuele vlinders die zich als rups tegoed hebben gedaan aan uw kool!!

Wij zijn verhuisd

Zoals velen van jullie al gemerkt hebben, is Kasteelhoeve Puth begin 2008 verhuisd. De afstand was op zich nog niet eens zo ver: van Steinweg 3 verhuisden wij naar Steinweg 2, maar de hoeveelheid werk was groot. Inmiddels begint alles een beetje op orde te raken en weten we onze spullen meestal weer te vinden. De bio-shop is dus ook verhuisd van de oude charmante lokatie naar de nieuwe lokatie bij de loodsen (bij Steinweg 2). Tussen het verhuizen door moesten de akkers natuurlijk ook weer bewerkt worden, gewassen gezaaid, geplant of gepoot, en nu is de oogsttijd alweer aangebroken.

De spelt en de brouwgerst zijn al binnengehaald. De doperwten ook, deze worden in een fabriek bewerkt en komen dan in glas terecht. De aardappelen beginnen aardig te worden, we oogsten nu af en toe kleine stukjes van de akker voor de eerste nieuwe aardappelen en de krieltjes. Over een paar weken worden ze allemaal geoogst. Dit jaar hebben we voor het eerst pompoenen, gelukkig is er een collega die meer ervaring heeft met dit gewas, hij staat me met zijn kennis en advies bij.

De nieuwsbrieven

Het nieuwsbriefarchief:
Nieuwsbrief 4
Nieuwsbrief 3
Nieuwsbrief 2
Nieuwsbrief 1

Eerder nieuws

Op de archiefpagina vindt u het nieuws van 2005-2008.

 

Ontwerp: double standard design

bijgewerkt op 11 november 2020